Χαρακτηριστικά Φ/Β συστημάτων
E Πόσο εύθραυστα είναι τα Φ/Β Πλαίσια;
A Τα Φ/Β πλαίσια είναι πολύ ανθεκτικά τόσο στις καιρικές συνθήκες, άνεμο βροχή, όσο και στην ρίψη ξένων αντικειμένων (πέτρες κτλ). Τα Φ/Β πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ειδικό γυαλί (tempered glass) που δεν σπάει εύκολα.
E Πόσο βάρος έχουν τα Φ/Β Πλαίσια;
A Ένα κοινό Φ/Β πλαίσιο με εμβαδόν (1m X 1,65m) 1,65 m2 ζυγίζει περίπου 18kg. Μαζί με την βάση 20-25kg. Για 12 Φ/Β πλαίσια το βάρος είναι 300kg με τη βάση. Αν τα Φ/Β τοποθετηθούν με τσιμεντόλιθους (λίνιες) τότε το συνολικό βάρος στην ταράτσα ανέρχεται στα 1300-1500kg για 12 συλλέκτες.
E Τα Φ/Β συστήματα κάνουν θόρυβο
A Οι Φ/Β συλλέκτες δεν κάνουν κανένα θόρυβο. Οι μικροί μετατροπείς ως 10kw μπορεί να έχουν ανεμιστήρας ο οποίος λειτουργεί όταν ο μετατροπέας θερμανθεί και κάνει κάποιο θόρυβο. Οι μεγάλοι μετατροπείς >10kw εκπέμπουν ένα ήχο υψηλής συχνότητας ο οποίος είναι η φυσιολογική λειτουργεία του.
E Τα Φ/Β συστήματα εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία, είναι καρκινογόνα ή επιβλαβή στην υγεία;
A Όχι τα Φ/Β δεν έχουν καμία επιβλαβή επίπτωσης στην υγεία, δεν εκπέμπουν καμία ακτινοβολία και δεν είναι καρκινογόνα. Υπάρχουν εγκαταστάσεις Φ/Β σε σχολεία, νοσοκομεία και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
E Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας;
A Όχι δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας μεγαλύτερος από τις κοινές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Όλα τα εξαρτήματα του συστήματος είναι διπλά μονωμένα τόσο από υγρασία όσο και από τυχαία επαφή. Όλες οι Φ/Β εγκαταστάσεις πληρούν τους τελευταίους κανονισμούς ασφάλειας.
Αξιοπιστία
E Πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα;
A Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι εμπορικά διαθέσιμη από την δεκαετία του 1970 και έχει αποδειχθεί από πολλές ανεξάρτητες έρευνες και εφαρμογές τόσο η αξιοπιστία της όσο και η αποδοτικότητα της. Υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις στον κόσμο που λειτουργούν ακόμα μετά από 25 χρόνια και παράγουν το 80% της ισχύος που παρήγαν όταν πρωτοεγκαταστάθηκαν.

Συγκεκριμένα σε μια έρευνα της BP Solar (Θυγατρική του γνωστού πετρελαϊκού κολοσσού BP) η οποία έγινε το 2003 και είχε ως βάση της αξιώσεις εγγυήσεων, δηλαδή πόσα Φ/Β πάνελ χάλασαν εντός της εγγύησης και η εταιρία τα αντικατέστησε. Μέσα σε 10 χρόνια από περίπου δύο εκατομμύρια πάνελ η εταιρία αντικατέστησε το 0,1%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρία αν κάποιος έχει 1000 πάνελ μπορεί να χαλάσουν τα 10 μέσα σε 40 χρόνια.
Τόσο τα Φ/Β πλαίσια όσο και ο μετατροπέας δεν έχουν κινητά, μηχανικά μέρη το οποίο σημάνει ότι δεν υπόκεινται σε συχνές βλάβες. Η αξιοπιστία τους φαίνεται και από την εργοστασιακή τους εγγύηση.
E Πόσος είναι ο χρόνος ζωής των Φ/Β πλαισίων.
A Υπάρχουν έρευνες που υπολογίζουν την διάρκεια ζωής των Φ/Β πλαισίων στα 50 χρόνια. Εγώ προσωπικά έχω ένα πλαίσιο του 1982 το οποίο ακόμα παράγει το 80% της αρχικής του δυναμικότητας. Πρακτικά η ζωή τους είναι πάνω από 25 χρόνια.
E Τι εγγύηση έχουν τα μέρη ενός Φ/Β συστήματος;
A Οι καλοί Φ/Β συλλέκτες έχουν 10-12 χρόνια εγγύηση από μηχανικά ελαττώματα και 25 χρόνια εγγύηση στην απόδοση τους.
Οι μετατροπείς (inverter) έχουν από 5 ως 12 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση με δυνατότητα επέκτασης στα 20.
Οι περισσότερες βάσεις στήριξης κατασκευάζονται από αλουμίνιο και βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι.
E Μπορώ να ασφαλίσω το Φ/Β σύστημα μου.
A Ναι και επειδή τα Φ/Β θεωρούνται από τις ασφαλιστικές εταιρίες ως επενδύσεις χαμηλού ρίσκου τα ασφάλιστρα είναι περίπου 0,2% το κόστους του Φ/Β συστήματος. Δηλαδή για ένα Φ/Β σύστημα 3kw το ασφάλιστρό είναι περίπου 50€ το χρόνο.
Εγκατάσταση – χώρος εγκατάστασης

E Πόσο χρόνο παίρνει μια εγκατάσταση Φ/Β συστήματος 3-5kw;
A Μια μέση εγκατάσταση Φ/Β συστήματος γίνεται μέσα σε 2-3 μέρες.
E Είναι αρκετά στιβαρή η σκεπή μου για να αντέξει το βάρος ενός Φ/Β συστήματος;
A Λόγω του μικρού τους βάρους τα Φ/Β μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε όλες τις σκεπές. Το μεγαλύτερο μας μέλημα είναι να μην τα πάρει ο αέρας
E Πόσο χώρο χρειάζομαι για ένα Φ/Β σύστημα;
A Για κεκλιμένες στέγες περίπου 6 – 8m2 ανά kW και για επίπεδες 8 – 10 m2 ανά kW
Για 12 συλλέκτες χρειάζομαι 18 m2 σε κεκλιμένη στέγη και περίπου 18 – 22 m2 για ταράτσα.
E Θα επηρεαστεί η μόνωση της ταράτσας μου από την εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος;
A Με την σωστή στήριξη των βάσεων με χρήση αντίβαρων η μόνωση της ταράτσας δεν επηρεάζεται.
E Μπορούν τα Φ/Β να μετακινηθούν αν αύριο αποφασίσω να κτίσω πάνω της κόρης μου;
A Ναι. Η εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων είναι από τις πιο απλές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Συντήρηση

E Τι συντήρηση χρειάζεται ένα Φ/Β σύστημα;
A Λόγω του ότι τα Φ/Β συστήματα δεν έχουν μηχανικά, κινούμενα, μέρη η συντήρηση τους είναι ελάχιστη και συνιστάτε κυρίως από το καθάρισμα των Φ/Β πλαισίων τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο. Επίσης μια επιθεώρηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης κάθε 3 χρόνια είναι απαραίτητη.
E Η σκόνη επηρεάζει τα Φ/Β πλαίσια;
A Η σκόνη επηρεάζει την απόδοση αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Για να υπάρξει σημαντική μείωση της απόδοσης η σκόνη πρέπει να έχει τέτοιο πάχος ούτος ώστε να μην περνά το φως (ένα δάκτυλο σκόνη). Αυτό γίνεται συνήθως στο κάτω μέρος του πάνελ.
E Πως καθαρίζουμε τα Φ/Β πλαίσια
A Όλοι οι κατασκευαστές προτείνουν την χρήση απιονισμένου νερού για τον καθαρισμό των συλλεκτών. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι και το νερό της βρύσης είναι αρκετό παρόλο που περιέχει άλατα. Τα άλατα που θα αφήσει το νερό της βρύσης θα διαλυθούν με το απιονισμένο νερό της βροχής το χειμώνα.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ όξινά ή άλλα δυνατά απορρυπαντικά.
Προτείνετε ράντισμα με το λάστιχο 3-4 φορές τον χρόνο ειδικά το καλοκαίρι μετά από σύννεφα σκόνης και μια φορά τον χρόνο ενδελεχές καθάρισμα με τρίψιμο και σκούπισμα για την απομάκρυνσή σκληρών λεκέδων. Προτείνεται η χρήση «λεπίδας» καθαρισμού ανεμοθώρακα αυτοκινήτου.
Απόδοση
E Επηρεάζονται τα Φ/Β συστήματα από τη ζέστη
A Η απόδοση των Φ/Β συστημάτων επηρεάζεται δυσμενώς από την ζέστη σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα η απώλεια αυτή μπορεί να φτάσει και το 20%. Είναι σημαντικό τα πλαίσια να αερίζονται και να μην τα τοποθετούμε κολλητά πάνω από κεραμίδια ή σκεπές αλλά να έχουν τουλάχιστον 10 εκ απόσταση από την σκεπή. Η εκτίμηση της ενεργειακής απολαβής συμπεριλαμβάνει τις απώλειες λόγω ζέστης.
E Επηρεάζονται τα Φ/Β συστήματα από τη σκίαση
A Ναι και πολύ μάλιστα. Η σκίαση επηρεάζει δυσμενώς την παραγωγή και δεν είναι γραμμική δηλαδή όταν σκιαστεί το μισό πλαίσιο ΔΕΝ θα έχω την μισή παραγωγή αλλά πιθανότατα η παραγωγή μου να πέσει στο 1/10. Η σκίαση ειδικά τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να αποφεύγεται.
E Αν δεν μπορώ να αποφύγω την σκίαση τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την παραγωγή μου.
A Αν η σκίαση δεν αποφεύγεται τότε επιβάλλετε η χρήση ειδικών ηλεκτρονικών εξαρτήματα (optimizers) τα οποία τοποθετούνται πίσω από κάθε συλλέκτης και βελτιώνουν πολύ την παραγωγή σε περίπτωση σκίασης (μέχρι και 20%).
E Ποια η παραγόμενη ενέργεια από το Φ/Β σύστημα;
A Τα Φ/Β στην Κύπρο, με τον βέλτιστο προσανατολισμό (Νότος 27 μοίρες κλίση), χωρίς σκίαση, παράγουν 1700 κιλοβατώρες ανά κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος ανά έτος για το πρώτο έτος (1700kwh/kWp/year). Για τις οικιστικές εγκαταστάσεις net meetering οι οποίες γενικά δεν έχουν την βέλτιστή κλίση, προσανατολισμό και αερισμό η αναμενόμενη σοδιά είναι 1650kwh/kWp/year. Δηλαδή ένα κλασικό σύστημα net meetering 3kw παράγει περίπου 5000 κιλοβατώρες τον χρόνο. 4 kWp: 6660 kwh/y,
5 kWp: 8250 kwh/y
E Πως επηρεάζει ο προσανατολισμός την απόδοση.
A Ο προσανατολισμός των Φ/Β συλλεκτών επηρεάζει σημαντικά την απόδοση. Αλλά για κλίσεις 20-30 μοίρες στο ύψος (από το επίπεδο) και απόκλιση ± 30 μοίρες από τον Νότο η διάφορα στην απόδοση είναι αμελητέα (<3%)
E Πως παρακολουθώ την απόδοση του συστήματος;
A Η παρακολούθηση της παραγωγής ενός Φ/Β συστήματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι σημερινοί Φ/Β μετατροπείς ενώνονται στο Ιντερνέτ και παρέχουν όλα τα στοιχεία παραγωγής. Αν ο μετατροπέας δεν μπορεί να ενωθεί στο Ιντερνέτ τότε υπάρχει ειδικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση.
E Μπορώ να παρακολουθώ και την κατανάλωση του σπιτιού μου;
A Ναι. Η εταιρία μας είναι η πρώτη στην Κύπρο η οποία παρέχει την παρακολούθηση της κατανάλωση της οικίας σας παράλληλα με την παραγωγή του Φ/Β συστήματος.
E Πόσο ελαττώνετε η απόδοση του Φ/Β πλαισίου με τον χρόνο;
A Η απόδοση του Φ/Β πλαισίου ελαττώνετε περίπου 0,5 – 1% το χρόνο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση για 90% απόδοση για τα 12 πρώτα χρόνια και για 80% απόδοση σε σχέση με την απόδοση του πρώτου χρόνου στα 25 χρόνια.
Οι περισσότεροι Φ/Β συλλέκτες έχουν μια απότομη πτώση στην απόδοση τους 3-5% τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.